Vasarā strādāju pēc pasūtījuma - rakstiet vegus at vegus lv vai zvaniet 29188723, ja vēlaties kādu semināru.

Vegus virtuvi iespējams noīrēt saviem pasākumiem vai savu produktu ražošanai.

Lai Jums jauka vasara, ceļojumi, atvaļinājumi, atpūta, sauļošanās!

Pieteikties

Keroba (karoba) degustācija

Kerobs ir pākšaugs - no ceratonijas jeb baltās akācijas pākstiņām iegūtās nogatavojušās pupiņas izžāvē (reizēm arī grauzdē), samaļ un iegūst brūnu pulveri, kas izskatās un pielietojams tādos pašos veidos kā kakao. Kerobs mazliet citādāk garšo. Atšķirībā no kakao, kerobs nesatur kofeīnu, teobromīnu vai citus stimulantus, ir dabiski salds (apmēram pusi sastāva veido ogļhidrāti/dabiskie cukuri), nav fermentēts, bagāts ar šķiedrvielām (ap 35% sastāva) un kalciju (100g keroba var būt līdz pat pusei kalcija ieteicamās dienas normas), praktiski nesatur taukus (nepilns pus%). Tāpēc noder kā kakao alternatīva tiem, kam uz šokolādi alerģija, piemērotāks bērniem, izmantojams kā saldinātājs (konditorejas izstrādājumos variet droši samazināt pievienotā cukura daudzumu par kādu trešdaļu) un patiks tiem, kas seko līdzi skābju-sārmu līdzsvaram organismā.

Man šķiet, ka keroba garša pārāk jūtami atšķiras no kakao garšas, lai varētu teikt, ka tas aizstāj kakao. Tomēr, ja keroba garša patīk (un man ļoti patīk), tad tas ir brīnišķīgs produkts, ko ieviest savā virtuvē un ēdienkartē.

Nopirku visus keroba veidus, ko vien Rīgā izdevās saganīt, un ķēros pie degustēšanas.
Nolēmu vispirms pagaršot kā dzērienu bez piena, tad - ar pienu. Cukuru nepievienoju, jo kerobs jau tāpat ir salds.

 


 

Katrā trauciņā iebēru krietnu tējkaroti keroba (ap 3-4 grami, kerobs ir viegls, un mani svari sver ar 1 g precizitāti, tādēļ kā aptiekā nomērīt nevarēju). Iemaisīju 50ml verdoša ūdens. Visi keroba izšķīda vienlīdz labi.
Kad biju nogaršojusi visus dzērienus šādā veidā, katram keroba dzērienam pielēju vēl 2 tējkarotes piena. Nogaršoju vēlreiz.

Mani favorīti ir Rapunzel, Rudra un Supergarden. Abi pārējie, manuprāt, ir nebaudāmi.

Aromātiskākie bija Rapunzel (saldens, uz karameles pusi) un The Beginnings (skābens, uz rūgtās šokolādes pusi, izteikts grauzdējuma aromāts).
Ja dzer bez piena, tad Supergarden šķita vislabākais.
Ja ar pienu, tad vienlīdz gardi bija Rapunzel un Rudra - nu nekādi nevarēju izvēlēties! Garšas nianses mazliet, mazliet atšķīrās, tomēr aprakstīt šo atšķirību neizdodas. Ļoti maza tā atšķirība (lai gan degustējot bez piena, abi atšķīrās jūtami).

BON kerobs.
Nopērkams sojas veikaliņos, pie krišnaītiem, Rudrā. Rudrā pirku par 2,10 eiro 200g paciņu (10,50 eiro/kg). Fasētājs BON Soya, Igaunija. Izcelsmes valsts: Spānija.

Bez piena:

Dodu 4. vietu.
Garšā vispirms rūgts, tikai pēc brīža parādās saldena garša ar tādu kā smilšanu piegaršu.

 

Ar pienu:
Dodu 4. vietu. Sauss, pliekans, bezgaršīgs.

Rudra kerobs. Cenas ziņā visizdevīgākais - Rudrā maksāja 1,95 eiro/200g (9,75 eiro/kg). It kā organic (bioloģiski audzēts) rakstīts uz paciņas, bet zaļā karodziņa ar sertifikācijas kodu nav, tāpēc raustu plecus un ne visai tam ticu. Fasētājs: Ruddra, Latvija. Izcelsmes valsts: Sicīlija.

Bez piena:
Dodu 3. vietu.
pirmajā mirklī rūgtāks kā iepriekšējais paraugs, saldā garša sajūtama gandrīz uzreiz pēc tam. Smilšainuma nav, bet pēcgarša tomēr tāda pasausa.

Ar pienu:
Dodu dalītu 1.-2. vietu ar Rapunzel.
Salds, maigs, garša nesvārstās - ir jūtama uzreiz un degustējot nemainās no rūgtā uz saldo un otrādāk: ir stabila. Abiem ar Rapunzel garšas ļoti līdzīgas, varbūt pēcgaršā šis mazliet izteiksmīgāks, ne tik maigs.

 

Rapunzel kerobs. Pirku Biotēkā. 3,20 eiro/250g (12,80 eiro/kg). Bioloģisks. Ērti atveramā - aizveramā bundžiņā. Fasēts Rapunzel, Vācija. Audzēts Eiropas Savienībā.

Bez piena:
Dodu 2. vietu. Maigs, garša uzreiz saldena un viendabīga, nemainās te tāda, te šitāda. Labs karamelīgs aromāts.

Ar pienu:
Dodu dalītu 1.-2. vietu ar Rudra kerobu.
Salds, atkal bez garšu maiņām, ļoti maigs (jā, pēcgaršu man varbūt gribētos pat mazliet izteiksmīgāku, bet delikāto garšu cienītājiem šis ļoti patiks).
Tā kā es šo kerobu lietoju pastāvīgi, iesaku Rapunzel izvēlēties konditorejas izstrādājumu gatavošanai - ārkārtīgi sablanasēta, patīkama, tīra keroba garša bez jebkādām dīvainībām.
 

The Beginnings kerobs. Pirku Raw Garden, 3,60 eiro/250g (visdārgākais - 14,40 eiro/kg). Bioloģisks. Fasētājs: Smartfoody, Latvija. Izcelsmes valsts: Itālija.

Aromāts izteiksmīgs, kaut kas starp kafiju, melno šokolādi un grauzdējumu. Bet garšā pilnīgi nebaudāms. Gan ar pienu, gan bez piena - baisi rūgts un skābs (nevis kā citrons, bet līdzīgi kā kafijas skābenums). Nu, pieņemu - varbūt partija kāda neveiksmīga... Vai man mēle kaut kāda tizla. Bet nu es nevarēju šo iedzert.

5. vieta.

Supergarden kerobs. Iegādāts Pirkumiņš haotiskajā bodītē, maksāja 3,10 eiro/250g (12,40 eiro/kg). Bioloģisks. Fasētājs: SIA Billes, Latvija. Izcelsmes valsts: Itālija.

Bez piena:
Absolūts favorīts - 1. vieta. Saldena, viendabīga garša ar skaistām niansēm un patīkamu pēcgaršu. Dzer un baudi.

Ar pienu:
3. vieta - garšā vispirms rūgtens ar skābenu, tad parādās saldums. Patīkama pēcgarša.

 

Raksta daļa #1 no 6


Citi raksti


Komentāri

Vai vari padalīties, kur vēl šādus brīnumus var nopirkt!

Pie katra keroba veida uzrakstīts, kur tos nopirku. :) "Vēl" - tas ir: citās pilsētās?

Var pasūtīt no internetveikaliem: Biotēka: http://internet.bioteka.lv/index.php?dispatch=products.view&product_id=30043 Rudra: http://rudra.lv/lv/c/72-garsvielas/p/1520-karoba-pulveris-bio-200g Pirkumiņš: http://www.pirkumins.lv/lv/Super-Garden-Karoba-pulveris--250g Raw Garden: http://store.thebeginnings.lv/lv/product/superfoods/superfoods-kakao/+karoba/

Pievienot komentāru