Vasarā strādāju pēc pasūtījuma - rakstiet vegus at vegus lv vai zvaniet 29188723, ja vēlaties kādu semināru.

Vegus virtuvi iespējams noīrēt saviem pasākumiem vai savu produktu ražošanai.

Lai Jums jauka vasara, ceļojumi, atvaļinājumi, atpūta, sauļošanās!

Pieteikties

S.Lūisa "Salātu bārs" un "Sulu bārs"

Divas ārkārtīgi skaistas un kārdinošu recepšu pilnas grāmatas. Kvalitatīvas fotogrāfijas, lakonisks, pārskatāms, elegants, moderns makets, labs papīrs, cietie vāki un rūpīgs grāmatas iesējums.
Manuprāt, šīs grāmatas (vai kāda no tām) būtu lieliska dāvana un iedvesmojošs sākums kādam, kurš apņēmies sākt mīlēt augļus un dārzeņus un dzīvot veselīgāk.

Iedvesmo bildes, un iedvesmo arī receptēs izmantoto produktu labvēlīgo īpašību apraksti. Kad tos salasās pārmēru, rodas iespaids, ka nupat mutē bāzīsi nemirstības eliksīru. Nu, vai vismaz brīnumlīdzekli pret visām kaitēm - tā teikt, par māmiņu, par tēti, vectētiņu un kaimiņu tanti, lai visiem veselība turas!

Iesācējiem šīs grāmatas iesaku tādēļ, ka garšu kombinācijas profiņiem (vai tādiem snobiem kā es) šķitīs nodrillēta klasika, kamēr iesācēju tās sajūsminās ar savu labo garšu (klasika tomēr ir un paliek klasika!), vienkāršību (nav vajadzīgas 25 dažādas un tikai specializētos veikalos nopērkamas sastāvdaļas - viss vajadzīgais pieejams lielveikalā, un vairumā recepšu pietiek tikai ar dažiem produktiem!) un iespēju pilnveidot savu ēdienkarti, paceļot to "nākamajā līmenī" gan veselīguma, gan kulinārijas jomā.

Ne velti pieminu lielveikalus, un turklāt, pat uzdrošināšos apgalvot - Rīgas un varbūt dažu lielāko pilsētu lielveikalus. Receptes ļoti tipiskas rietumniekiem ierastajām plaša sortimenta dārzeņu un augļu nodaļām, kurās visu gadu, neatkarīgi no sezonas, pieejami ne vien kartupeļi, kāposti, bietes un burkāni, bet arī visdažādākie dienvidu augļi (papaijas, līčijas, arbūzus, melones ieskaitot), svaigas ogas (mellenes, kazenes, avenes utt.), gurķi, tomāti, salāti, diedzējumi, zaļumi. Rīgā tā mēdz būt katrā hipermārketā. Tomēr mana pieredze pagaidām ir tāda, ka kaut kur bišķi aiz Salaspils vai Jūrmalas civilizācija un globalizācija mēdz arī izbeigties, un tad Jums šīs receptes kalpos tikai kā instruments siekalu izdalīšanās stimulēšanai. Vai arī līdzīgai "gatavošanai", kā Jeļenai Stepaņenko, mēģinot tālā Krievijas sādžā gatavot pēc Džeimija Olivera receptēm. :)

Vienīgais iebildums man laikam ir pret tulkojumu. Lapu kāposti (slavenie kale) nosaukti par virziņkāpostiem, bet virziņkāposts (jeb Savojas kāposts) - par balto kāpostgalviņu. Kviešu dīgļi - par dīgstiem. Uztura bagātinātāji vai superfood - par pārtikas piedevām (proti - E vielām). Un tamlīdzīgas neuzmanības. Bet, par laimi, gandrīz pie katras receptes ir nofotografēti arī produkti, no kuriem attiecīgais ēdiens gatavojams - tas palīdzēs viegli tikt skaidrībā, kāds produkts tad īsti vajadzīgs.

Abām grāmatām slavējams recepšu rādītājs - ja zināt, kādu produktu vēlaties izmantot (piemēram, ananāsu): viegli atradīsiet visas receptes, kurās tas pievienots, pat, ja neatceraties nodaļu, kurā attiecīgais ēdiens atradās, vai precīzu receptes nosaukumu. Man ļoti patika praktiskie padomi grāmatu ievados - kā izvēlēties sulu spiedi, kā pareizi (bez neveiksmēm) samaisīt īsto mērci salātiem, kā izvēlēties svaigākās un kvalitatīvākās izejvielas maltītei. Tāpat abās grāmatās receptes sagrupētas pēc to ietekmes uz mūsu organismu - piemēram, receptes ķermeņa attīrīšanai, vai veselībai, vai tievēšanai u.tml.

"Sulu bārs" ir teju vegāns (reizēm izmantots jogurts, kuru mierīgi var aizstāt ar kādu augu pienu vai sojas jogurtu). "Sulu bāra" receptes viegli pārvēršamas arī par svaigēdāju salātiem vai zupām - vienkārši nespiediet sastāvdaļas sulās, bet grieziet gabalos vai maliet blenderī. "Salātu bārā" lielākā daļa recepšu ir veģetāras un vegānas. Tajās receptēs, kur izmantoti dzīvnieki, tie diemžēl likti kā ļoti svarīga, būtiskākā, salātu sastāvdaļa, bez kuras no receptes vairs būtībā nav lielas jēgas. "Salātu bāra" receptēs ir arī pa sātīgākam ēdienam - pie zaļām lapām piemesta kāda karote graudu, pupiņas vai kvinoja, tomēr te nav majonēzē vai krējumā peldošu "rasolu". Tāda īsteni veselīga + garšīga svaiguma paradīze.

Izmēģināju biešu kokteili "Stiprais malks" - nudien stiprs iznāca. Bet, par laimi, gards! Un smuks.


Citi raksti


Pievienot komentāru