Zaļgalvis - atkritumu mielasts

Aptuveni trešdaļu saražotās pārtikas izmetam neapēstu, turklāt galvenokārt - mājsaimniecībās. Vai mēs neesam pilnīgi traki?! (Iesaucās Dita, kura pati nav bez grēka šajā ziņā...)

Kopā ar Rvīnu Vardi un raidījumu "Zaļgalvis" mēģinājām pagatavot maltīti no produktiem, ko sakasījām pa saviem un paziņu ledusskapjiem vai pieliekamajiem kā "nezinu, ko ar to darīt", "palika pāri", "neviens negrib izēst", "beidzies termiņš, nesaprotu, vai vēl var lietot"u.tml.

Raidījumā vairāk par iepirkšanos, derīguma termiņiem, likumiem, produktu ziedošanu un visa šī filozofisko pusi, tāpēc neredz īsti, ko mēs tur uztaisījām - bet uztaisījām īstu mielastu! No produktiem, ko citādi būtu izmetuši, ja ne mēs šajā raidījumā! Vai prāts, tik labus produktus ārā mest?! Un tādu izēšanos garām laist?!

Te skatiet raidījumu, lai zinātu, kuri pārtikas atkritumi nemaz nav atkritumi, un zemāk - publicēju visas receptes ēdieniem, ko pagatavojām. Iedvesmojieties - gatavojiet no pārtikas "atkritumiem" mielastus arī Jūs!

Produkti, kurus izglābām:
rutki
kimči
marinētas bietes
sniega zirnīšu paka
Tikka Masala mērce
zemesriekstu sviests
Basmati rīsi (!!!) - pasakiet man, kā var kaut ko tādu mest ārā, vai nezināt, ko ar to darīt, KĀ?!
jaggery gur nerafinētais cukurs (!!!) - jūs nopietni? Jums to nevajadzēja pašiem?!
rozīnes un žāvētas plūmes
Indijas rieksti
tako laiviņas
konservēta kukurūza
garšvielas - kanēlis, kardamons, krustnagliņa, smaržīgais pipars
tomāts
pāris āboli
pus-ķirbis
savītis burkāns
sadīdzis ķiploks
zaļumu pārpalikumu bunte
sauja Vegburgera
kokosriekstu milti
kuskuss
tumšā šokolāde
Smalkais muslis
tomātu sula - omes pašas, mājās gatavota, pašu audzētu, īstu tomātu sula, spējat iztēloties?! Dārgumi, pērles un dimanti!
fetaki siers
citronu sulas koncentrāts

Klāt paņemt no labiem produktiem mums vajadzēja tikai - mazliet eļļas, sezama sēklu, turku zirņu, kokosriekstu piena, načo mērces, sojas mērces un sāls. 

Un, lūk, kas mums no tā sanāca (pieci cilvēki knapi spējām apēst, tā, ka līdz acīm pieēdāmies!):

Rutku - kimči - biešu salāti ar sezamu

2 rutki
1 gl.kimči
pusburciņa marinētu biešu
2-3 ēdk.sezama sēklu
mazliet eļļas un sojas mērces

Rutkus nomizo, sarīvē uz rupjās rīves, apkaisa ar sāli un saspaida, atstāj pastāvēt 10 - 15 min., lai atsulojas. Lieko sulu nospiež. Sezama sēklas minūti uz pannas apgrauzdē, pievieno rutkiem. Pieliek klāt kimči un notecinātas bietes, eļļu, sojas mērci pēc patikas, samaisa.

Sautējums satay mērcē

Sniega zirnīšu pākstiņas, novārīti/konservēti turku zirņi, burkāns, ķirbis (bet principā te varētu būt absolūti jebkuri dārzeņi jebkādās proporcijās, kādi vien ledusskapī atrodas)
Orientāla stila garšvielu mērce vai garšvielu pasta (ideāli būtu Taizemes sarkanā karija pasta, bet mums bija Tikka Masala mērce, pusburciņa)
Zemesriekstu sviests (mums burkā sakasījās kādas 3 ēdk., bet varētu būt līdz pat 1:1 ar kokospienu)
Kokosriekstu piens (1 bundžiņa, vai cik nu ir atlicis tajā bundžiņā)
Ķiploka daiviņa (vai vairākas)
Sojas mērce sāļumam - pēc garšas
Ja ir - kinzas vai pētersīļu zaļumi, mums bija lociņi un arī derēja ļoti labi

Dārzeņus notīra, sagriež, kā nu iet pie sirds. Visas sastāvdaļas, izņemot sojas mērci un zaļumus, liek katlā un sautē, līdz dārzeņi gatavi, taču nav galīgi mīksti (ar mūsu dārzeņiem pagāja 15 min.). Iemaisa sojas mērci, pasniedzot pārkaisa zaļumus. Var ēst kā sautējumu, bet var izmantot arī kā mērci pāri rīsiem, kuskusam, spageti ķirbim vai makaroniem.

Rīsi ar āboliem indiešu gaumē

1 gl. gargraudu rīsu (mums bija nepulētie (brūnie) Basmati rīsi)
2-3 āboli (vēlams, skābi vai saldskābi, stingri, nevis miltaini, bet mums bija saldi un tāpat viss izdevās)
Garšvielas - ieteicamās, un mums arī visas bija: kanēlis, kardamons, krustnagliņa vai smaržīgie pipari
Cukurs - mums bija ideāls variants, indiešu jaggery gur - nerafinēta koncentrēta cukurniedru vai dateļu sula, bet varētu būt gan baltais, gan jebkurš cits nerafinētais cukurs vai medus
sauja žāvēti augļi, ja ir - mums bija rozīnes
sauja rieksti, ja ir - mums bija Indijas rieksti, bet derētu arī mandeles, Brazīlijas, zemesrieksti, makadamija utt.
mazliet eļļas vai gī
2 gl. ūdens

Karstā eļļā iemet garšvielas, tad rīsus un riekstus, un maisot izkarsē pusminūti - minūti. Pievieno ūdeni, cukuru, rozīnes, uzliek katlam vāku, uzvāra, un tad uz vismazāko liesmu/karstumu ļauj sautēties, kamēr rīsi gatavi un uzsūkuši visu ūdeni. (Brūnajiem rīsiem vajag ap pusstundu, baltie būtu gatavi 15 minūtēs). Apmēram pusceļā pārber rīsiem pāri ābolus, bet NEMAISA!!! Kad āboli un rīsi gatavi, noņem no uguns, bet vāku atstāj - lai rīsi uzbriest un kļūst pavisam irdeni. Pēc 5 min. uzmanīgi apmaisa un pasniedz.
 
P.S. Vēlreiz akcentēšu - ļoti svarīgi ir NE REIZI vārīšanās procesā rīsus neapmaisīt, citādi tie piedegs. Ja rīsus nemaisa un necilā vāku, tie izvārīsies irdeni un vienmērīgi, nepiedegot.

Tako
 
4 tako laiviņas
3 ēdk. kuskus
1 tomāts
1/2 bundžiņa konservētas kukurūzas
jebkuri pākšaugi - tematiski ideāli būt sarkanās vai melnās pupiņas, bet mums nebija, mēs paņēmām Gardais Vegburgera maisījumu, kur pamatā ir teksturētā soja, kopā ar turku zirņiem, griķiem, auzām un kaņepju, linu, saulespuķu sēklām.
načo mērce (vai majonēze)
garšvielas (mums bija sausais buljons un sojas mērce)
ja ir - kinzas vai pētersīļu zaļumi

Kuskus samaisa ar garšvielām un Vegburgera maisījumu, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj 2-3 min.uzbriest. Sagriež tomātu kubiņos, iemaisa kuskusā kopā ar kukurūzu. Pilda tako laiviņās, pārliek načo mērci, pārkaisa zaļumus.
 
Saldās augļu lodītes šokolādes glazūrā

1gl.jebkuru žāvēto augļu, mums bija rozīnes un plūmes
1-2 ēdk. kokosriekstu eļļas vai kakao sviesta (derēs arī sviests vai margarīns)
3 ēdk. kokosriekstu miltu (vai jebkuru samaltu riekstu)
3 ēdk. Smalkais muslis (vai jebkuras ātri vārāmās pārslas)
citronu sula (vai jebkura skāba sula)
šķipsniņa kardamona
1/2 tāfelīte tumšās šokolādes

Žāvētos augļus iemērc sulā uz pusstundu. Samaļ blenderī viendabīgā masā, pievienojot sulu, kurā tie mērcējās, pēc vajadzības - tikai tik, lai blenderis "ņem" augļus. Samaltajai masai pievieno izkausētu taukvielu, pieber riekstu miltus un musli, kardamonu, visu samaisa un saviļā bumbiņās. Ūdens peldē izkausē šokolādi, apviļā tajā bumbiņas un liek uz dēlīša. Pēc pusstundas glazūra būs sastingusi un bumbiņas var ēst.
 
Kokteilis "Bez Mērijas"

1 l tomātu sulas
125g paciņa fetaki siera (derētu arī skābs krējums, biezpiens, zīda tofu, kefīrs, jogurts)
Mazliet sausā buljona (ideāli būtu malti seleriju kāti, bet izlīdzējāmies ar to, kas bija pa rokai)

2/3 no tomātu sulas samaisa ar buljonu, pievieno sieru un samaļ blenderī viendabīgu. Atlikušo tomātu sulu lej glāzē, tad pievieno kokteili (izveidojas balta apakšiņa, sarkans virsslānis).

Citi raksti


Pievienot komentāru