Vasarā strādāju pēc pasūtījuma - rakstiet vegus at vegus lv vai zvaniet 29188723, ja vēlaties kādu semināru. Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Vegus virtuvi iespējams noīrēt saviem pasākumiem vai savu produktu ražošanai.

Lai Jums jauka vasara, ceļojumi, atvaļinājumi, atpūta, sauļošanās!

Pieteikties

Okra, bāmija un dāmu pirkstiņi

Okra, bāmija, bhindi, gumbo un dāmu pirkstiņi - visi šie nosaukumi attiecas uz viena un tā paša malvu dzimtas auga ēdamajām pākstiņām. Āfrika un Indija ir to biežākā audzēšanas vieta. Man izauga paciņa Rimi lielveikalā. :)

Kad okru pārgriež vai sagriež gabaliņos, tā gatavojot izdala gļotainu šķidrumu, līdzīgu kā veido izmērcētas linsēklas vai čia sēklas - tas satur ūdenī šķīstošās šķiedrvielas, kas mūsu gremošanas traktam nāk tikai par labu. Kam patīk - šo okras īpašību var izmantot mērces vai zupas biezināšanai. Bet, kam tas nepatīk - jāgatavo okras pākstiņas veselas, apgriežot tām vien abus galus, tā, lai līdz sēkliņu daļai netiek. Skābu produktu pievienošana, kā citrusu sulas, etiķis, tomāti, arī mazinās gļotainību.
Gan sagrieztas, gan veselas pākstiņas var cept, grilēt, gatavot stir-fry stilā vai wok pannā kopā ar citiem dārzeņiem, sautēt sautējumos vai zupās, gatavot uzkodas (piemēram, fritēt mīklā), tvaicētas izmantot salātos, marinēt kā gurķus utt. Svaigas salātos mēdz izmantot okras lapas. Bet sēkliņas, ko atradīsiet okras pākstiņās, bagātas ar ļoti veselīgu eļļu (ap 40% no sēklu sastāva). Kara laikā izžāvētas un grauzdētas okras sēklas samala, lai izmantotu kā kafijas aizstājēju.

Dārzniecības fani var mēģināt okru arī izaudzēt - runā, ka aug un ražo kā traka.


Raksta daļa #1 no 3

PILDĪTA OKRA AR ČILI

Ohhh, asa gan!

ap 10 nelielas okras pākstiņas
2 nelielas zaļā čili pākstiņas

Pildījumam:
50g panira (es izmantoju "Mare" sieru)
1 daiviņa ķiploka
1/2 tējk. rīvēta svaiga ingvera
svaigs čili pēc garšas
1/2 tējk. ķimeņu
1 ēdk. kinzas
sāls pēc garšas

mazliet eļļas cepšanai

Okru un čili nomazgā. Čili pārgriež uz pusēm, iztīra sēklotni. Okrai nogriež abus galus, uzmanīgi pārgriež gareniski vienu sānu. Iztīra sēklas, nesalaužot pākstiņu.

Sieru sadrupina, ar dakšiņu saspaida, piemīcot klāt visas garšvielas. Pilda pākstiņas - ne pārāk blīvi, jo pildījums karsējot briedīs.

Katliņā uzkarsē eļļu, liek tajā pākstiņas ar griezuma vietu uz augšu. Tās sāks cepties. Tad uzliek katlam vāku, samazina liesmu, un uz ļoti mazas uguns, vien pāris reizes pagrozot no viena sāna uz otru, sautē kādas 15 min.

Pasniedz karstas. Pēc to apēšanas no elpas piešķiļ sērkociņus. :)

OKRA ALUS TEMPURA MĪKLĀ

200g nelielu okras pākstiņu

Mīklai:
3 ēdk. kukurūzas cietes
1 ēdk. miltu
šķipsniņa sāls
2 ēdk. viegli sakulta šķidruma no konservētām pupiņām
3-4 ēdk. gaišā alus

eļļa fritēšanai (es ņemu 1:1 kokosriekstu eļļu un jebkuru rafinēto eļļu)

Okru noskalo, nosusina un apgriež abus galus, bet, lai netiek līdz sēklotnei.

Uzliek karsēties eļļu. Tikmēr iemaisa mīklu - sajauc sausās sastāvdaļas, ar putojamo slotiņu viegli sakuļ pupiņu šķidrumu, pievieno tam alu, un tad visu šķidro daļu samaisa ar sagatavotajiem miltiem. Nekavējoties mīklā apviļā okras pākstiņas un liek karstajā eļļā fritēties. Pirms katras jaunas iemērkšanas mīklu iesaku samaisīt, lai ciete nenosēžas.

Pēc pāris minūtēm, kad mīkla apcepusies zeltaina, pākstiņas ņem ārā, liek uz salvetes, lai nosusinātu lieko eļļu, un tūdaļ ēd.

OKRA AR PUPIŅĀM, TOMĀTIEM UN BAZILIKU ĀZIJAS STILĀ

200g okras
1 mazā bundžiņa tomātu savā sulā
1 bundžiņa sviesta pupiņu
1 ēdk. grauzdēta sezama eļļas
1 neliels sīpols
1-2 ķiploka daiviņas
svaigs baziliks

Garšvielu pastai:
1 tējk. gaišā miso pastas (vai 1 ēdk. sojas mērces)
1 ēdk. laima sulas
šķipsniņas rīvētas laima miziņas
50ml stipra dārzeņu buljona
1 ēdk. sakapāta bazilika
čili, ingvers vai vasabi pēc garšas un pēc vēlēšanās

Okru noskalo, nogriež abus galus, pašu sagriež pabiezās ripiņās. Sīpolu, ķiploku nomizo un sīki sakapā.

Karstā eļļā maisot dažas sekundes apcep sīpolu un ķiploku, tad pievieno okru. Atkal maisot pacep kādu minūti. Tad pieliek notecinātas pupiņas, tomātus un atstāj sautēties.

Tikmēr samaisa garšvielu pastu, pievieno sautējumam. Pavāra dažas minūtes, lai garšas ievelkas.

Pasniedz, pārkaisītu ar baziliku.



Citas receptes