Vasarā strādāju pēc pasūtījuma - rakstiet vegus at vegus lv vai zvaniet 29188723, ja vēlaties kādu semināru.

Vegus virtuvi iespējams noīrēt saviem pasākumiem vai savu produktu ražošanai.

Lai Jums jauka vasara, ceļojumi, atvaļinājumi, atpūta, sauļošanās!

Pieteikties

Gatavojam plantānus

Tik daudz biju dzirdējusi par šiem banāniem, kurus eksotiskās zemēs ēdot kā mēs kartupeļus! Beidzot ieraudzījusi tos mūsu lielveikalos, nopirku un nesos mājās izmēģināt!

Ēdieni, kurus var gatavot no cepamajiem banāniem, atkarīgi no plantānu gatavības pakāpes. Pilnīgi zaļu mizu - tie fritēšanai paši labākie. Pilnīgi gatavi, kad miza jau kļuvusi melna (nē, tie nav sapuvuši! tie ir nogatavojušies!) - vārīšanai, biezeņiem, mīklām, pildījumiem, desertiem.


Raksta daļa #1 no 6

Plantāna friteri

1 zaļš līdz iedzeltens plantāns

2 ēdk. kokosriekstu eļļas

sāls, čili, saldās paprikas un ķiploku pulveris (vienādās daļās)

1 šķēlīte citrona

Plantānu sagriež 1,5 cm biezās ripās, tad nomizo.

Ļoti karstā kokosriekstu eļļā liek plantāna gabaliņus, fritē no abām pusēm zeltainus (apmēram 1 min.) Liek uz papīra salvetes, lai nosusinātu lieko eļļu.

Starp diviem dēlīšiem saspiež fritētos gabaliņus plakanākus (apmēram 0,5cm biezumā). Liek otrreiz karstā eļļā, pusminūti apcep vēlreiz no abām pusēm. Atkal liek uz salvetes. Vēl karstus apkaisa ar garšvielām. Pārslaka citrona sulu.

Ēd karstus kā piedevas (kartupeļu vietā) vai aukstus kā uzkodas.

Mangū ir tipisks Dominikānas iedzīvotāju brokastu ēdiens - apmēram kā mums omlete vai sviestmaizes.
Iesākumā es skatījos uz to šķībi - tie sīpoli man likās aizdomīgi. Brokastīs?! Jūs ko, nopietni? Bet nosaukums bija tik smuks un vilinošs, ka nolēmu pamēģināt. Plantāni bija beidzot nogatavojušies - ķeramies klāt!

{Beigās izrādījās, ka sīpoli ir paši galvenie - pateicoties etiķim, smaku pēc tam nejuta nemaz, bet kas par garšu tūdaļ tai biezputrai bija! Ja vēl tam visam klāt varētu iedzert glāzi gaišā alus (alkohols kaitē veselībai, to paturiet prātā vienmēr), tad principā uz darbu tajā dienā varētu arī vairs neiet - dzīve brīnišķīga tāpat!)

Starp citu, brokastiņas tādas sātīgās. No viena plantāna varētu paēst divi cilvēki. Vismaz es viena nevarēju visu bļodiņu izēst - vēders bija pilns jau labi drīz.

 

1 pilnībā nogatavojies plantāns (miza melna)
1 sarkanais sīpols
sāls pēc garšas
1 tējk. extra virgin olīveļļas

Marinādei:
50ml ābolu etiķa
50ml ūdens, kurā vārījās plantaini
1 ēdk. extra virgin olīveļļas

Plantānu nomizo, sagriež gabalos un gareniski uz pusēm, liek verdošā sālsūdenī un vāra apmēram 15 min. - redzēsiet, kad banāns viscaur būs viendabīgi izvārījies.

Tikmēr nomizo sīpolu, sagriež šķēlēs. Pannā uzvāra ūdeni no plantānu katliņa, etiķi un eļļu. Liek klāt sīpolus un apmaisot sautē kādas pāris minūtes, līdz sīpoli kļūst košāki krāsā.

Novārītos plantānus kopā ar olīveļļu saspaida biezputrā līdzīgi kā to darām ar kartupeļiem. Pasniedz karstu kopā ar sīpoliem.

Krāsnī cepti plantānu rullīši ar sieru bija kosmiski!

Tikai plantāniem jābūt totāli gataviem - puszaļus nesatīsiet rullītī. Visādi citādi - perfekta uzkoda: garda, ātri pagatavojama un oriģināla!

 

1 gatavs plantāns

4 plānas siera šķēles (iesaku ņemt kūpināto)

garšvielas pēc gaumes

zobu bakstāmie kociņi
mazliet eļļas
cepamais papīrs

Krāsni uzsilda līdz 230 C. Veidni izklāj ar cepampapīru.

Nomizo plantānu, nogriež galus un plānu šķēlīti no katra sāna (lai rezultātā iznāk garens "baļķis"), ar nazi sagriež šķēlēs apmēram 2-3 mm biezumā (plānākas izjūk, biezākas nevar satīt). No viena plantāna man iznāca 4 šķēles.

Ar dārzeņu mizotāju vai siera nazi sieru sagriež maksimāli plānās šķēlītēs.

Plantānu šķēles apkaisa ar garšvielām pēc patikas, pārliek sieru, satin rullītī, sasprauž ar kociņu. Liek uz cepampapīra, pārslaka ar eļļu, cep karstajā krāsnī apmēram 7 min., zeltainus, ar garoziņu.

 

Es pildīju šādas garšas:
1) kūpināts siers
2) ķiploku pulveris, apelsīnu pipari (skat. nākamo attēlu), Holandes siers
3) suši nori loksnes strēmele, Holandes siers, citronpipari
4) saulē kaltēto tomātu pesto, kūpināts siers

 

Apelsīnu piparus nomedīju garšvielu veikalā Avokado. Patīk ļoti!

Ak, manu dieviņ! Sajuku prātā no laimes! Tagad būšu pilnīgi ķerta uz plantāniem.

Plantānu semifredo ar karameles-tonkas mērci. Kad ēdu tik daudz salduma, es nekļūstu resna - es kļūstu salda!
 

Semifredo nozīmē - gandrīz sasaldēts. Ne gluži saldējums, bet kaut kas uz to pusi.
Par alkoholu mērcē neraizējieties - vāroties alkohols iztvaikos, paliks tikai vajadzīgais stiprums.

1 pilnībā nogatavojies plantāns (miza melna)

4 žāvētas dateles

Mērcei:
1 ēdk. tumšā muscovado cukura
1 ēdk. ruma vai konjaka, vai degvīna
rīvēta 1/4 tonkas pupiņas
naža gals malta kanēļa un vaniļas sēkliņu

Plantānu nomizo, sagriež šķēlēs un sasaldē. Datelēm izņem kauliņus. Ar blenderi samaļ viedabīgā masā.

Uzvāra mērces sastāvdaļas, izkāš caur marlīti.

Deserta krēmu liek trauciņā, pārlej mērci, pasniedz nekavējoties, kamēr krēms nav izkusis.

Deserta smūtijs

Ak, kungs žēlīgs - pasakaini!
Pateicoties tam, ka plantāns ir burtiski pārgatavojies, nekādu citu saldinātāju kokteilim nevajag: tas ir salds kā cukurgailītis arī tāpat. Nu labi, nav kā cukurgailītis - ir saldskābs, jo ananāss un apelsīns jauki līdzsvaro plantāna saldumu.

Un, ja esat latviskās tradīcijas - ēdienu-viltojumu - cienītāji, tad šis kokteilis garšo gandrīz kā mango. Viltotais mango.

 

1 pārgatavojies plantāns (miza melna, mīkstums gandrīz putrā)
sula no 1 apelsīna (ap 150ml)
1/4 neliela ananāsa

Ananāsam nogriež mizu, izgriež serdi, sagriež gabalos. Planānu nomizo, mīkstumu liek blenderī. No apelsīna izspiež sulu.

Visu samaļ viendabīgā smūtijā.



Citas receptes