Vasarā strādāju pēc pasūtījuma - rakstiet vegus at vegus lv vai zvaniet 29188723, ja vēlaties kādu semināru. Jaunais rudens kursu grafiks šeit: Kursi

Vegus virtuvi iespējams noīrēt saviem pasākumiem vai savu produktu ražošanai.

Lai Jums jauka vasara, ceļojumi, atvaļinājumi, atpūta, sauļošanās!

Pieteikties

Spinātzemeņu - aveņu ievārījums

No zemenēm te tikai nosaukums - pēc garšas spinātzemeņu odziņas ir ūdeņaini nekādas, pēc izskata un tekstūras - līdzīgas avenēm, ar daudz sēkliņām. Velti baidījos, ka ievārījums garšos pliekani - tieši spinātzemenes tam piešķīrušas bagātīgu, dziļu, atmiņā paliekošu garšu! Neparasti, bet tā notika.

Spinātzemenes ir radinieces kvinojai un balandai, un atceļojušas pie mums no Ziemeļamerikas, Kanādas. Viengadīgas, audzējamas dārzā (sēklas pavasaros nopērkamas pat lielveikalos), un kā teica draudzene Ilze, kas mani apdāvināja ar no sava dārza izravētajiem spinātzemeņu krūmiem - ir īsta zaraza, izsējas pati pa visu dārzu, un vairs nezini kā vaļā tikt. (Tātad - izplūciet tos krūmus laicīgi, pirms ogas sākušas birt. Nu, izņemot, ja izlemjat, ka viss dārzs turpmāk piederēs spinātzemenēm.) Labi, ka man nav dārza. Un ir tāda Ilze, no kuras dabūt odziņas bez kādiem kreņķiem.

Spinātzemeņu ogas satur sarkanu pigmentu - ar to novārījumu var krāsot gan ēdienus, gan dziju un audumus.
Lapas ir labs C un A vitamīnu avots. Tās var lietot salātos līdzīgi nezālēm, kā arī Jūsu iecienītajos spinātu ēdienos, aizstājot daļu spinātu. Kāpēc daļu? Jo lapas dāsni satur arī saponīnus un oksalātus, tādēļ jāēd ar mēru, lai nedabūtu caureju vai nedarītu pāri nierēm, kā arī netraucētu vairāku uzturvielu (piemēram, dzelzs) uzsūkšanos. Karsēšana gan vienus, gan otrus ievērojami samazina, tāpēc sautētas spinātzemenes ir ieteicamākas kā svaigas. Turklāt lapiņas karsējot ir izturīgākas kā paši spināti - vieglāk saglabāt ēdiena tekstūru un zaļo krāsu.
Zariņus ar visām ogām var kaltēt zāļu tējai - tā stiprinot imunitāti ziemas mēnešos.


1 gl. spinātzemeņu ogu
1 gl. svaigu vai saldētu aveņu
1 gl. ievārījuma cukura
1 tējk. svaiga rīvēta ingvera
mazliet ūdens

Ogas liek katliņā un pielej dažas karotes ūdens, lai ogas nepierauj pie katla, kamēr tās sāks suloties pašas.

Kad ogas uzkarst, pievieno cukuru, no rīvētā ingvera izspiestu sulu (vienkārši saspiediet starp pirkstiem virs katla, sula nopilēs), un vāra 15 min. Ik pa laikam apmaisa, citādi spinātzemeņu sēklas pierauj pie katla.

Lej tīrās, sausās burkās, atdzesē, cieši aizvāko.


Citas receptes