"Zaļgalvis Viesturdārzā" piknika receptes

13.jūlijā Viesturdārzā noritēja Satori rīkotā pastaiga ar Kristas Burānes stāstījumu par kokiem, Rvīna Vardes - par putniem, un noslēgumā - manis, Ditas Lases, gatavotu videi draudzīgu pikniku ar zerowaste, vegan, vietējais-sezonālais-savvaļas un tamlīdzīgiem akcentiņiem. Degustētājiem piedāvātais garšoja, un es apsolīju, ka te ielikšu mielasta receptes. Lūdzu, gatavojiet un baudiet atkal un atkal!


Raksta daļa #1 no 8

Konkrēti šim piknikam vienkāršības labad izmantoju pašas ražoto Gardais Čiaviāra maisījumu - atliek vien apliet ar ūdeni, un pēc pusstundas jau var ēst "kaviāra" maizītes.

Čia kaviāram:
30 - 35g čia sēklu
kāda jūras aļģe - suši nori loksne, piemēram
2 ēdk. sojas mērce
1 ēdk. citronu sulas
šķipsniņa diļļu sēklu (pēc vēlēšanās)
200ml ūdens


Burkānlasim:
3-4 resni burkāni
4 ēdk. sojas mērces
4 ēdk. linsēklu eļļas
krietna šķipsna kūpinātas paprikas (vai nepilna tējkarote šķidro dūmu)
arī jūras aļģes - tā pati suši nori loksne derēs

Baltmaize un margarīns grauzdiņiem
Citrons un dilles dekoram

Aļģi un diļļu sēklas samaļ, samaisa ar čia, sojas mērci un citronu sulu, siltu ūdeni un atstāj uzbriest (30 -60 min., bet var gatavot jau dienu iepriekš).

Burkānus ar dārzeņu mizotāju sagriež strēmelēs, tās dažas minūtes novāra sālsūdenī. Pievieno pārējās sastāvdaļas, atstāj iemarinēties uz vismaz 8 stundām.

Maizītes tosterī vai uz pannas apgrauzdē. Atdzesē. Kārto virsū čia kaviāru un saritinātu burkānu šķēlītes, dekorē ar dillēm un citronu.

Arī te pelēko zirņu pastēti ātri varat pagatavot no gatavā Gardais maisījuma "Hepate".

1 gl. novārītu pelēko zirņu
1 gl. sasmalcinātu šampinjonu
1 sīpols
3-4 ēdk. eļļas
1 ēdk. maltu linsēklu
garšvielas - pa šķipsniņai saldā paprika, melnie pipari, kumins, krustnagliņas, āmčur (negatava mango pulveris)
sāls pēc garšas

Vidēji lieli šampinjoni un mini paprikas
Citronu sula un sojas mērce

Pelēkos zirņus kopā ar ūdeni samaļ blenderī, izberž caur sietu. Sīpolu sasmalcina, apcep eļļā brūnu (svarīgi - tieši brūnu, nevis tikai caurspīdīgu), pievieno sēnes, maisot pasautē, līdz šķidrums no sēnēm iztvaiko (5-7 min.). Liek klāt pie zirņiem kopā arī garšvielām un maltām linsēklām un atkal samaļ visu viendabīgu. Ja pastēte iznāk par šķidru, var iebiezināt ar cieti vai zirņu miltiem; ja par šķidru - pievieno vēl ūdeni vai eļļu.

Svaigiem šampinjoniem izņem kātu, cepurītes ieliek citronu sulas un sojas mērces maisījumā uz 1 stundu, lai iemarinējas. Papriku pārgriež uz pusēm, iztīra sēklas. Pilda pastēti dārzeņos. Rotājumam izmantoju novārītu pelēko zirni, marinētus redīsus (marinē tāpat kā gurķus, tādā pašā marinādē un vīzē) un pētersīļus.

150g ķirbju sēklu
1 gl.ūdens
50 - 100g lobītu kaņepju sēklu (jo vairāk liek, jo kreptīgāka garša, bet par daudz taisa sūru)
1 tējk. sāls (es lieku melno sāli kala namak)
garšvielas pēc patikas - piemēram, ķiploks, pipari, lociņi u.c.
droši var malt klāt visādus zaļumus - garšaugus, nezāles, spinātus utt.
2 ēdk. kukurūzas cietes

Groziņi pirkti veikalā gatavi
Dekorēju ar virzu un ķirbju sēklām

Ķirbju sēklas iemērc, lai apsegtas, atstāj uz vismaz 4 stundām (var droši iemērkt iepriekšējā dienā). Izmērcētas notecina, noskalo, pievieno to glāzi ūdens, visas pārējās sastāvdaļas, izņemot cieti, un samaļ blenderī pēc iespējas viendabīgu. Tad iemaisa cieti un uzvāra, līdz sabiezē. Atdzesē un pilda groziņos.

Tā kā piknika ideja bija būt pēc iespējas videi draudzīgākam, izvēlējos Mārtiņa Mičuļa tepat Rīgā ražoto svaigo tofu no Latvijā audzētām sojas pupiņām.

"Biezpiena" masai:
200g vidēji stingra tofu bez piedevām
1 ēdk. laima sulas
1 gl. augu majonēzes
1 tējk. biešu pulvera
2 tējk. (vai pēc garšas) mārrutku

Baklažānu "siļķei":
2 baklažāni
2 sīpoli
Marinādei:
1 l ūdens
16 ēdk. 9% etiķis
3 ēdk. sāls
1 ēdk. cukura
krustnagliņa, daži pipari
jūras aļģe - suši nori, piemēram

Tofu saspaida ar dakšiņu drupatās, samaisa ar pārējām sastāvdaļām.

Baklažānu nomizo, sariež puscm plānās šķēlēs. Sīpolu nomizo, sagriež daivās vai ripās. Marinādes sastāvdaļas uzvāra, ieliek tajā baklažānu un sīpolu, vāra, līdz baklažāns kļūst caurspīdīgs. Atstāj iemarinēties uz vismaz diennakti. (Uzglabāt pēc tam var slēgtās burkās vairākas nedēļas ledusskapī, ja uzreiz visa "siļķe" neapēdas).

Uz maizes liek "biezpienu", virsū kārto "siļķi", dekorē ar plānām sarkanā sīpola šķēlītēm.

Baltmaize
Olīvu tapenāde (pirku gatavu Gemosā no Iliada, sastāvā Kalamata olīvas, saulē kaltēti tomāti, raudene un olīveļļa)
Kūpināts tofu (šoreiz - no Lidl)
Grilēta marinēta paprika (burkās gatava, Rimi vai Sky)
zaļās vai melnās olīvas
ķiršu tomātiņi
koka irbulīši

Uz maizes ziež olīvu tapenādi (plānā kārtiņā, jo stipra garša), virsū liek biezu šķēli kūpinātu tofu. Marinēto papriku sagriež strēmelēs. Katrā strēmelē ietin olīvu, sasprauž ar irbulīti, ko iesprauž tofu maizītē. Galā uzsprauž ķiršu tomātiņu.

2 svaigas vīgriežu ziedkopas
8 paciņas kumelīšu tējas
2 l ūdens
2 l svaigi spiesta apelsīnu sulas (no paku sulas var ņemt Don Simon, to, kas tiešā spieduma, nevis no koncentrāta)
1 apelsīns

Vīgriezi un kumelītes aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 10 min. ievilkties. Izņem ziedus un paciņas. Pievieno apelsīnu sulu. Apelsīnu sagriež 4 daivās, tad šķēlītēs un liek limonādē ievilkties.

riekšava ziedoša mārsila (vai 6 tējk. kaltēta timiāna)
300ml melleņu sulas
3l ūdens
1 citrons, sauja melleņu
1 tējk. citronskābes
2 ēdk. cukura

Mārsilu vai timiānu aplej ar verdošu ūdeni, atstāj ievilkties vismaz 10 min., nokāš. Pievieno pārējās sastāvdaļas.

Zerowaste piesitiens izpaudās gan tajā, ka lietojām nomātus traukus, nevis vienreizlietojamos. Un arī tajā, ka #neizmetēdienu. Man bija paka bioloģisku godži ogu - dārgas, veselīgas, bet diemžēl pārkaltētas cietas, nu nav saēdamas! Ārā mest negribējās. Tāpat smalka beļģu šokolāde, kas, tikusi temperatūras svārstībās, "nosirmojusi" - nav vairs smuka, bet visādi citādi laba. Tad nu tapināju zemenes šokolādē - izkausēta šokolāde atkal spīd un laistās. Un godži ogas izmērcēju un uztaisīju konfektes bez pievienotā cukura.

Godži konfektēm:
200g kaltētu godži ogu
200g zeltaino rozīņu
4-5 žāvētas aprikozes
1 gl. mandeļu un kokosriekstu miltu
100ml citrona vai laima, vai apelsīna sulas
1/2 tējk. Chai Masala garšvielu maisījums
sukādes dekoram

Āboli ar zemesriekstiem:
Āboli
citronu sula
zemesriekstu sviests
zemesriekstu drupatas
ozolkoka dūmos kūpināts sāls (uz 1 gl.drupatu 1 tējk. sāls)

Godži ogas, aprikozes un rozīnes noskalo, izmērcē citrusu sulā, notecina un samaļ blenderī viendabīgā masā. Pievieno mandeļu miltus, samaisa, un tad liek klāt kokosriekstu miltus tikmēr, kamēr masu var velt lodītēs. Saviļā bumbiņas, dekorē ar sukādēm (es izmantoju ananasu gabaliņus, bet labi derētu arī dzērvenes vai cidonijas)
Chai Masala sastāvs: Ceilonas kanēlis , ingvers, kardamons, koriandrs, kūpināts cukurs, melnie pipari, apelsīnu miziņa, krustnagliņa, smaržīgie pipari, kadiķogas, badiāns (zvaigžņu anīss).

Ābolu sagriež daivās, apziež ar citronu sulu. Vienu galu daivai nosusina papīra salvetē, apziež ar zemesriekstu sviestu, apviļā zemesriekstu drupatās, kas sajauktas ar kūpināto sāli.



Citas receptes